Finance & Money Tips en Adviezen

Financiele administratie: salarisadministratie

by Carolyn Shaw

Salarisadministratie

De salarisadministratie bevat alle onderdelen die betrekking hebben op de loon van werknemers: de belastingen, reiskosten vergoedingen en eventueel verlof en vrije dagen, loonheffingen en andere informatie, gewerkte uren en natuurlijk het loon anders dan het minimumloon (het minimumloon moet vermeld worden in bepaalde gevallen).


Overzicht

Heeft u, of kent u iemand, met een grote of kleine onderneming? Dat kan een hoop schelen in het papierwerk. De bedrijfsadministratie is breed, maar de regelgeving kan veranderen naarmate de onderneming groeit. Wanneer de onderneming groeit, wil de Belastingdienst meer informatie zien en heeft u dus een grotere salarisadministratie. Hoe houdt u het overzicht?


Uitbesteding

U kunt natuurlijk zoals veel ondernemers gaan voor een uitbesteding. Dan heeft u geen omkijken naar uw salarisadministratie (en bedrijfsadministratie), maar heeft u wel extra kosten. Een cursus volgen of raad vragen bij mede-ondernemers kan ertoe leiden dat u snel de administratie onder handen krijgt, mocht u dat nog niet kunnen. Heeft u er stress van? Dan kan een uitbesteding veel voordelen opleveren. Meer tijd voor uzelf en uiteindelijk een betere verhouding met uw onderneming. 


Waar volgt u een cursus?

Die kunt u tegenwoordig via alle buitenschoolse instanties volgen (de groten). Maar ook via universiteiten zijn er wellicht cursussen te volgen, mocht u op dat niveau functioneren. Op MBO en HBO niveau is het gissen. Wilt u een cursus binnen no-time voltooien? Dan kunt u het beste uw eigen onderneming alvast meenemen naar de cursus. Dan werkt u er direct aan én wordt u geholpen. De administratie, daar heeft u na een paar jaar de handigheid wel in. Een cursus kost 99 euro of een paar honderd euro (afhankelijk van waar u hem volgt, het cursusmateriaal en de klassikale lessen). Bekijkt u even de klantbeoordelingen en u bent ervan verzekert dat de cursus geen onzin verkoopt (wat nogal eens gebeurt, ondanks strenge eisen). 


Inhoud

Dit artikel is te kort om alles over salarisadministratie te vertellen. Hou bij deze en andere adminstratieve taken rekening met het aantal werknemers dat u heeft en voorts wie werkt er wanneer? Hoever moeten zij reizen? Een uitbesteding kost 6,40 of 4 euro per loonstrookje. Uitzendbureaus zoeken salarisadministrateurs en veel uitbestedingsbureaus geven naast administratie ook personeelsadvies en mediation. Software voor uw administratie? Dat vergemakkelijkt uw werk en voorkomt dat uw met bakken papieren thuis komt te zitten (die u allemaal netjes in mappen moet ordenen). Wel is het raadzaam een backup te maken van elke administratie die u op een computer maakt. Het kán snel en makkelijk, mits u op de hoogte bent van de regelgeving!

Delen